1

Simply The Best 180 E - Byggd för X5J-eXtreme
 
Denna skiss visar Simply The Best med std vinge.

Har varit med och flugit X5J-eXtreme en "posttävling" för EL-Seglare ett tag nu. En mycket givande och trevlig "tävlingsform" som helt klart fler borde prova på!

Under säsongen 06 flög jag med El-Softik 1,4 med borstlös motor och BLK1 samt BLK2 med SP400:a motorer. I X5J-eXtreme finns det olika handicapfaktorer beroende på vilken motortyp man flyger med. Ett system som gynnar enkla och billiga SP400:or, men kör man borstlöst så "krävs" det ganska korta motortider för att matcha en SP400:a poängmässigt.

Inför säsongen 07 tyckte jag det vore kul att få till någon riktigt lätt och vass El-Seglare som kan matcha dom lägsta motortiderna för borstlösa El-Seglare inom X5J:n, sen gärna lite mer spännvidd än 1,4m som jag hittills flugit med.

Valet blev en Simply The Best 180 E som RC-Teknik tog hem åt mig. "Besten" har hängt med ett tag och har kanske inte det senaste stuket när det gäller EL-Seglare, men den är mycket lätt, stark och otroligt välbyggd som alltid när det gäller modeller från Vladimir's Model! Kroppen är i Kevlar med Kolfiberförstärkningar, vingen byggd av Balsa, Kevlar och Kolfiber och V-stabben i Balsa med Kolfiberförstärkningar.

Kroppen är rymlig och det mesta i Ackpaket får plats. Däremot så är nosen från början anpassad för SP400 motor vilket gör att man får tänka till lite när det gäller motorval om man som i mitt fall ska ha in en borstlös motor! (Mer info om Setupen längre ner)

RC prylarna i "Besten" är 2st Dymond D60, SCHULZE ALPHA 5.35 Mottagare. Känns allt lite tryggare med kvalitetsprylar!

Sen kommer någon av mina höjdloggers vara monterad också, alltid intressant med lite fakta om flygningarna!

Testrapport om flygegenskaper/prestanda kommer så fort jag hunnit prova "Besten"

PS. "Besten" lär passa utmärkt för EL-Popular också!

Här är min Simply The Best 180 E - Faktiskt riktigt snygg i Lila och Kevlar!

Här är EL-Setupen samlad samt dom olika Ack alternativen som kan bli aktuella!
.

För att få någorlunda konkurrensmässig stigförmåga om man kör borstlöst i X5J-eXtreme eller andra klasser där det gäller att få så lite motortid per stig som möjligt så får man nog räkna med att ha minst 400-500Watt/kg, gärna mer! Kanske kan tyckas mycket, men ska man nå X antal meter under 20sek för att hänga kvar i 10min utan termik så behövs det allt lite "Power"!

Nu till "Bestens" Setup som består av följande:

AXI 2217/9D 1880kv
Cam Folding prop 8x6
JETI 40-3P PLUS
FP EVO 1200mAh 3S1P, alt 9 eller 10celler GP1300mAh

Ser man på diagrammet så ger denna Setup med EVO 1200:an mellan 475W till 350W under 15sek, i medel ca 400W under ett stig vilket ger ett snitt på 770W/kg baserat på "Bestens" flygvikt som är 520g med 1200 LiPon. Dragkraften ligger strax över 1kg

 
Mätningen är gjord med en "PowerAnalyzer" Notera även att LiPon är förvärmd för bättre resultat!

Provflygningen

Ja, efter en lång väntan på bättre väder så blev det äntligen dags för Besten att visa vad den gick för, jag blev inte besviken! Eller vad sägs om 23m/s i medelstig och 30m/s som bäst! Och då drog jag ändå inte riktigt för fullt dom första sekunderna! Lägger man sen till att flygegenskaperna är mycket fina så är det bara att konstatera att Besten blev en fullträff ur alla aktuella synvinklar!

X5J-Extreme!

Jo, Premiären för besten blev helt klart lyckad! Kolla här!
Så visst duger den som tävlingskärra!!

 
 
 
 

Besten hösten 07!

Tyvärr blev det inte så mkt flygning under våren/sommaren 07 med Besten, men nu har jag skaffat en FP EVO-25 1200mAh 3S1P för att kolla om det finns mer Watt att hämta? Jodå, med nya Lipon förvärmd till ca 45 grader lyckas jag plocka ut ca 510 Watt i startögonblicket vilket betyder nästan 1000w/kg i starten!! Det tar sig!

Nu har jag uppmätt ca 25m/s i medelstig och 45m/s som topp! Så jag klarar mig med max 12 sekunders motortid för att hålla mig uppe utan termik i 10min! Ska bli kul o kolla detta i vinter då luften är ännu tätare!

Har lite planer på att försöka plocka ut mera Watt! Så fortsättning följer!!

 

 
Effekt med FP EVO-25 1200mAh 3S1P förvärmd till ca 45grader under 12sekunder!